Ayrancılar İnönü Mahallesi, yılların yorgunluğunu taşıyan bir adamın sessiz mücadelesine tanıklık ediyor. Emekli müteahhit Nuri Amca, 90 yaşında evsiz kaldı. Mahalle sakinleri, bu dramı görmezden gelmedi. Hep birlikte kolları sıvadı. Artık Nuri Amca, Buca Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde kalacak.
Kendi Elleriydi, Evi Ellerinden Alındı
Nuri Amca, Ayrancılar İnönü Mahallesi’nde yaşamının büyük kısmını geçirdi. Yıllar önce 123. Sokak’ta kendi inşa ettiği evde yaşadı. Fakat bir vekâletin kötüye kullanılmasıyla her şey değişti. Evine icra geldi. Ev satıldı. Nuri Amca, sokakta kaldı.
Bir dönem otellerde kaldı. Zaman zaman dostlarının evinde barındı. Fakat kalıcı bir çözüm bulamadı. Çocuklarıyla olan bağı çoktan kopmuştu. “Üç evlilik yaptım. Dört çocuğum var. Ama şimdi bir tanesi bile arayıp sormuyor,” dedi. Yaşlı adam, gözyaşlarıyla geçmişini anlattı.
Mahalle Sahip Çıktı
Ayrancılar İnönü Mahallesi sakinleri, Nuri Amca’yı yalnız bırakmadı. Mahalle muhtarı öncülük etti. Gerekli başvurular hızla yapıldı. Sağlık raporları tamamlandı. Evraklar ilgili kurumlara teslim edildi. Herkes elinden geleni yaptı. Bu süreçte mahalle dayanışmasının en güzel örneği sergilendi.
Huzurevine Yerleşiyor
Sonunda iyi haber geldi. Yetkililer, Nuri Amca’nın Buca Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezine kabul edildiğini bildirdi. Artık başını sokacak bir yuvası var. Yemek, sağlık ve barınma ihtiyaçları devlet güvencesi altında. Nuri Amca huzurlu bir ortama kavuştu. Mahalleli rahat bir nefes aldı.
Gözleriyle Anlatıyor: “Hayatımı Kaybettim, Ama İnsanlık Bitmemiş”
Nuri Amca, yaşadıklarını anlatırken zaman zaman sustu. Gözleri doldu. “Hayırsız evlatlarım ve beni dolandıran eşlerim oldu. Ama beni asıl ayakta tutan mahallem oldu,” dedi. Mahalle sakinlerinin desteğini unutamayacağını söyledi. “Evimi kaybettim ama insanlığı kaybetmedim,” sözleri yürekleri burktu.
Toplumun Duyarlılığı Yine Umut Oldu
Bu olay, yalnızlaşan yaşlıların durumuna dikkat çekti. Ayrancılar İnönü Mahallesi, bu konuda örnek bir duyarlılık sergiledi. Sadece barınma değil, duygusal destek de sağladı. Sosyal bağlar, Nuri Amca’nın yeniden yaşama tutunmasını sağladı.
Yaşlı bireylerin toplum içinde korunması büyük önem taşıyor. Özellikle İzmir gibi büyükşehirlerde, huzurevi başvuruları artış gösteriyor. İzmir yaşlı bakım hizmetleri bu gibi vakalarla daha görünür hale geliyor. Bu süreçte mahalle muhtarlarının ve yerel halkın rolü kritik bir noktada yer alıyor.
Yaşlılara Sahip Çıkmak Hepimizin Görevi
Bu yaşanmışlık, “bana dokunmayan yılan” anlayışını yıkıyor. Çünkü yaşlılık herkesin kapısını çalacak. Bugün Ayrancılar İnönü Mahallesi bir bireye sahip çıktı. Yarın başka bir mahallede başka bir yaşlı desteğe ihtiyaç duyacak. Toplumun her kesimi, yaşlılara duyarlı olmalı. Çünkü herkesin bir gün sığınacağı tek yer, insanlık olacak.






